Donosimo vam sve aktualne zabrane i ograničenja u Hrvatskoj i susjednim državama te ćemo ih obnavljati s novim podacima koje ćemo dobivati tijekom narednih sati i dana...

Pandemija koronavirusa utjecala je na promet u cijeloj Europi. Donosimo vam najave aktualnih zabrana i ograničenja u Hrvatskoj te susjednim i drugim europskim državama.

Nove mjere – 13. siječnja

Putnici iz država (u kategoriji neobaveznih putovanja) u kojima je zabilježen novi soj koronavirusa morat će na ulasku u Hrvatsku imati negativan PCR test i idu u karantenu 14 dana. Zasad to vrijedi za Veliku Britaniju u Južnu Afriku.

Osobe koje voze humanitarnu pomoć u Hrvatsku ili imaju namjeru volontirati moći će ući u državu bez testa, a odluku o tome donosit će Stožer.

Putnici iz trećih zemalja, koji imaju neodgodive obaveze u Hrvatskoj (nazočnost sahranama, liječenje, javljanje na poziv državnim tijelima), također će imati mogućnost ući bez testa i moći će ostati maksimalno 12 sati.

Mjere za prelazak hrvatske granice

Privremeno se zabranjuje se ili ograničava ulazak u Hrvatsku.

Odluka kojom se zabranjuje prijelaz na graničnim prijelazima temelji se na situaciji u europskim regijama. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uvjet za ulaz u Hrvatsku. Svi ostali trebaju negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa (to vrijedi i za hrvatske građane koji se vraćaju iz tih područja). Trenutno gotovo da i nema zelenih regija u Europi.

Ovo je posljednja mapa…

Ulaz bez negativnog PCR testa za građane iz EU država je dopušten za zdravstvene djelatnike, pogranične radnike, učenike, stažiste i studente koji svakodnevno putuju u inozemstvo uz uvjet da ne borave u RH i izvan nje duže od 12 sati, primjerice pomorce i radnike u sektoru prometa, pružatelje usluga prijevoza, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz nužnih razloga, putnici u tranzitu uz obavezu da napuste državu unutar 12 sati i pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Putnici iz trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice, osim nekoliko iznimki (tranzit, pogranični radnici, diplomati, osoblje u prometnom sektoru…), a jedna od njih je i posjedovanje negativnog PCR testa (to vijedi i za hrvatske građane). Državljani EU koji dolaze iz trećih zemalja mogu ući u Hrvatsku uz negativni PCR test.

PCR test nije potreban za putnike koji dolaze iz Australije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Singapura, Južne Koreje, Tajlanda, Urugvaja i Kine.

Ako ispunjavaju navedene uvjete osobe se mogu se prijaviti na aplikaciji entercroatia.mup.hr zbog lakšeg i bržeg ulaska u RH. 

Mjere u javnom prijevozu u Hrvatskoj od subote 28. 11.

Otvaranje prijelaza s BiH

Dvadeset prijelaza između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske privremeno je bilo zatvoreno početkom travnja zbog sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19 te se, na inicijativu Republike Hrvatske, ponovo otvaraju za pogranični promet 15. listopada zbog početka nove školske godine te potrebe obavljanja gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti u pograničnim područjima obiju država.

Ponovno otvoreni granični prijelazi za pogranični promet su:

1. Svilaj
2. Gejkovac
3. Pašin Potok
4. Bogovolja,
5. Kordunski Ljeskovac
6. Lička Kaldrma
7. Bili Brig
8. Aržano Pazar
9. Dvorine
10. Cera
11. Jovića Most
12. Sebišina
13. Slivno
14. Podprolog
15. Unka
16. Vukov Klanac
17. Imotica
18. Slano
19. Hrvatska Dubica
20. Gabela Polje

Vozačke dozvole

Za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa najdulje 30 dana od kraja trajanja epidemije ne moraju se podnositi zahtjevi za izdavanjem nove vozačke dozvole. Stara bi se vozačka dozvola smatrala valjanom 30 dana od kraja prestanka epidemije, a isto vrijedi i za osobne iskaznice. Predlaže se da se omogući građanima da odjavu vozila, preuzimanje izrađene vozačke dozvole te obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda, mogu obaviti najdulje 30 dana od kraja posebnih mjera zbog epidemije.

Javni prijevoz u Zagrebu

Raspored javnog prijevoza u Zagrebu pogledajte ovdje.

Preporuke HZJZ-a

Preporuke po pojedinim djelatnostima pogledajte ovdje.

Hrvatske autoceste

Hrvatske autoceste izdale su upute za sigurno putovanje, pročitajte ih ovdje.

Slovenija

Na crvenoj listi je cijela Hrvatska. Iznimka (ulazak bez karantene, s negativnim testom Covid): karantena se neće naložiti ako osoba prilikom prelaska granice podnese liječničko uvjerenje kojim dokazuje da je imala negativan brzi ili PCR test na SARS-CoV-2 (COVID-19), koji nije stariji od 48 sati i izveden je u državi članici EU-a, državi članici Schengenskog sporazuma ili od strane organizacije ili pojedinca koje Institut za mikrobiologiju i imunologiju te Nacionalni zdravstveni laboratorij za zdravlje i okoliš priznaju kao prikladne.

Iznimke su osobe koje prevoze robu i koje moraju tranzit kroz Sloveniju obaviti za 12 sati. Sve osobe u tranzitu koje će napustiti Sloveniju najkasnije za 12 sati. Iznimke su i nositelji diplomatskih putovnica. Slobodan je ulazak policajaca ili pravosudnih policajaca iz druge države ako obavljaju ekstradiciju tražene osobe, osumnjičenika ili slične poslove.

Bosna i Hercegovina 

Granice BiH otvorene su za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Crna Gora

Od 1. lipnja Crna Gora otvara granice.

Mađarska

Od 1. 9. Mađarska zatvara granice za sve putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji (ulaz je omogućen samo za tzv. opravdane slučajeve, odnosno tranzitni promet, prekogranične radnike…). Mjere su potvrđene i za listopad. Svi Mađari koji se vraćaju moraju u 10-dnevnu karantenu ili će se morati dvaput testirati.

U Mađarsku mogu putnici u službenom posjetu, putnici koji dolaze poslovno (potrebni su dokazi).

Od 1. 9. rujna otvorena su tri granična prijelaza prema Hrvatskoj: Udvar, Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske) i Leteneye. Za prekogranične radnike (do 30 km udaljenosti od granice) otvoreni su i prijelazi u Donjem Miholjcu i Baranjskom Petrovom Selu.

Italija

Sve osobe koje dolaze u Italiju u periodu između 21. prosinca 2020. i 6. siječnja 2021. iz Hrvatske i država članica EU podliježu obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana, uz određene iznimke.
I dalje je obavezno ispuniti obrazac koji se sastoji od izjave da osoba nije zaražena koronavirusom, podataka o putovanju i kontakta. Više informacija o obrascu nalazi se na poveznici. Prije polaska na putovanje preporuča se provjeriti sve dodatne odredbe odredišnih regija, izravnim kontaktiranjem ili putem službenih stranica regija koje možete pronaći na poveznici.

Austrija

Austrija je Hrvatsku svrstala u skupnu (korona)nesigurnih država i svojim građanima ne prepuručuje putovanje… Od ponoći u ponedjeljak 17. 8. svi građani koji ulaze u Austriju iz Hrvatske moraju imati negativan test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata ili u sljedećih 48 sati moraju obaviti test u Austriji. Od 17. 10. te su mjere ukinute Brodsko-posavskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj, Varaždinskoj i Zadarskoj županiji, odnosno građani koji dolaze iz tih županija ne moraju imati test na koronavirus, ulaz u Austriju je slobodan.

Pogranični radnici ne moraju imati test na koronavirus. Tranzit kroz Austriju je slobodan.

Od 7. prosinca  do 10. siječnja uvodi se desetodnevna samoizolacija za sve koji ulaze u Austriju. Nakon pet dana moguće je prekinuti izloaciju uz predočenje negativnog Covid-19 testa. Tranzit je i dalje slobodan.

Srbija

Strani državljani pri ulasku u Srbiju moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Građani Srbije pri ulasku u Srbiju neće morati imati test.

Ukrajina

Od sredine lipnja planira se otvaranje granica…

Švicarska

Građani koji dolaze iz Hrvatske mogu slobodno ući u Švicarsku.

Slovačka

Od 1. rujna Hrvatska je na crvenoj listi. Obavezna je samoizolacije od 14 dana – ili traje do negativnog rezultata testa na koronavirus.

Češka

U Češku je moguće putovati samo iz bitnih razloga. Putovanje u svrhu turizma ili u posjet prijateljima nije moguć. Zabrana ne utječe na prekogranične radnike. Granični nadzor nije ponovno uveden. U slučaju putnika koji putuju iz opravdanih razloga, primjenjuju se sljedeća ograničenja ulaska: za zemlje EU klasificirane kao visoko rizične (označene crvenom bojom) slobodno kretanje unutar teritorija zabranjeno je na 10 dana. To se može prekinuti podnošenjem negativnog rezultata PCR testa regionalnoj higijenskoj stanici, bilo u roku od 7 dana od ulaska ili odmah nakon dolaska, u slučaju da je test proveden najviše 72 sata prije polaska iz zemlje podrijetla. Nadalje, popunjavanje graničnog obrasca je obavezno. Gore navedeni zahtjevi nisu potrebni u sljedećim uvjetima: ako vaš boravak u crvenoj zemlji nije bio duži od 12 sati u posljednjih 14 dana; za prekogranične radnike, učenike i studente koji dolaze iz susjednih zemalja; u slučaju hitnog putovanja (zbog posla i / ili zdravstvenih razloga) na vremensko razdoblje koje ne prelazi 24 sata.

Poljska

Granice su otvorene za putnike iz Hrvatske. Informacija koja se pojavila da su zabranjeni letovi iz Hrvatske nije točna.

Danska

Danska upozorava svoje građane na putovanje u Hrvatsku. Morat će navesti razlog odlaska. Na povratku ćete se morati testirati. Mjere su na snazi od 29. kolovoza.

Rusija

Rusija od 13. srpnja omogućuje ulazak u državu diplomatima i njihovim obiteljima, delegacijama i komisijama iz inozemstva, rođacima preminule osobe (uz predočenje dokaza o obiteljskim vezama), strancima koji dolaze zbog liječničkog tretmana, strancima koji studiraju u Rusiji, stranicima koji imaju poslovne ponude i profesionalcima koji se vode kao visokokvalificirani specijalisti.

Svi koji ulaze u Rusiju moraju pokazati negativan test na koronavirus koji nije stariji od tri dana. Ako nemaju test, morat će se testirati u Rusiji, najkasnije 72 sata od ulaska u zemlju.

Njemačka je naše županije stavila na crvenu listu

Njemačka je na crvenu listu stavila cijelu Hrvatsku. Svi građani koji dolaze iz Hrvatske morat će u izolaciju na deset dana. Izolacija se može prekinuti odlaskom na test nakon petog dana i negativnim rezultatom.

Belgija

Belgija je na crvenu listu stavila sljedeće županije: Karlovačku, Požeško-slavonsku, Ličko-senjsku i Splitsko-dalmatinsku. Za njih je obavezan test na koronavirus prilikom ulaska u zemlju.

Nizozemska

Putnici iz Hrvatske moraju u 10-dnevnu karantenu, neovisno o testu.

Francuska

Francuska je od 15. 6. otvorila granice za građane EU. U karantenu će samo putnici koji ulaze u državu, a pokazuju simptome bolesti te putnici iz Velike Britanije.

Irska

Hrvatska nije na zelenoj listi, a to znači da svi građani koji ulaze iz naše države moraju u samoizolaciju u trajanju 14 dana. U tom periodu nije dopušteno ići na posao, a u trgovine i ljekarne smije se samo u hitnim slučajevima. Izolacija se može prekinuti nakon pet dana, PCR testiranjem.

Finska

Svi građani koji putuju iz Hrvatske moraju u 14-dnevnu samoizloaciju.

Rumunjska

Karantena od 14 dana odnosi se na sve osobe koje dolaze iz zemalja i područja s visokim epidemiološkim rizikom i koje imaju pravo ulaska na nacionalno područje: državljani Rumunjske, državljani država članica Europske unije, Europskog gospodarskog prostora ili Švicarske Konfederacije… Karantena se mora održati u kući osobe, na deklariranom mjestu ili, ako je potrebno, na određenom mjestu koje su odredile vlasti. Putnici koji će ostati u Rumunjskoj kraće od 3 dana (72 sata) i pokazati negativni test na SARS-CoV-2, proveden ne više od 48 sati prije ulaska na nacionalno područje, izuzeti su od obveze karantene.

Bugarska

Za građane EU granice su otvorene. Svi gosti će morati prije ulaska u državu ispuniti internetski formular. Potom će na ulasku dobiti QR kod, a ovisno o mjestu s kojeg dolaze bit će upućeni na dalje aktivnosti – slobodan ulazak ili testiranje.

Velika Britanija

Hrvatska je na crvenoj listi – nakon ulaska iz Hrvatske obavezna je 10-dnevna karantena. Prije ulasaka u državu treba popuniti formular.

Cipar

Obavezna je 14-dnevna samoizolacija za putnike iz Hrvatske

Čišćenje vozila

Kako očistiti unutrašnjost automobila, odnosno dezinficirati ga? Jedna opcija je alkohol, ali on bi mogao oštetiti osjetljivije materijale poput kože. S njim možete očistiti ručke ili retrovizor. Za ostale površine u unutrašnjosti dovoljno je koristiti običan sapun pomiješan s vodom koji možete pomoću krpice dobro utrljati u sjedala ili očistiti plastične površine u interijeru. Nakon apliciranja sredstava za čišćenje, dobro operite čistom vlažnom krpicom sve površine. Nemojte ostavljati sapun, alkohol ili specijalizirana sredstva za čišćenje na površinama u unutrašnjosti automobila. U unutrašnjosti automobila brišite sve: upravljač, mjenjač, prekidače, ekran infotainmenta, sjedala, plastične armature, retrovizor… Sve bi ove metode trebale dezinficirati vozila, ali morate biti svjesni činjenice da pravu dezinfekciju od virusa mogu provesti tek službe koje čiste vozila hitnih službi i drugih medicinskih vozila.

Imate li dodatno pitanje?

Slobodno nas kontaktirajte!